News & Events

Vraag nu een offerte aan!
Schoorsteen renovatie en 'Wie veilig wil stoken moet vegen'

'Wie veilig wil stoken moet vegen'

Een vuurtje in de open haard of houtkachel is heel gezellig, maar niet zonder risico. In de afgelopen maanden waren er op meerdere plekken in Zeeland schoorsteenbranden.

SchadevergoedingDe brandweer raadt daarom aan om een keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. En ook verzekeraars keren bij een schoorsteenbrand alleen een schadevergoeding uit als er bewijs is dat de schoorsteen minder dan een jaar geleden geveegd is.Voorkomen
In heel Nederland zijn er meer dan tweeduizend schoorsteenbranden per jaar. Afgelopen maand was het raak in Yerseke en IJzendijke. Terwijl het volgens schoorsteenveger Reinbert Proos makkelijk te voorkomen is.Adviezen
Hij komt met twee simpele adviezen: stook alleen met droog hout en laat regelmatig de schoorsteen vegen. “We komen soms wel eens mensen tegen die denken een ‘allesbrander’ te hebben. Die gooien er dan van alles in, tot aan luiers en plastic aan toe. Dan krijg je heel veel aanslag en als dat te warm wordt dan heb je een schoorsteenbrand.”

Papiertje
Maar ook als je wel goed stookt raadt hij aan om te vegen. “Voor de verzekering is het ook handig als je dat papiertje hebt dat er bij jou goed geveegd is. Dan weet je zeker dat eventuele schade wordt uitgekeerd.”